Verslag Sportdag 19 oktober 2019

Op zaterdag 19 oktober 2019 was de eerste Sport is voor iedereen! sportdag van Heerhugowaard Sport.

Heerhugowaard Sport nv heeft als doel om zoveel mogelijk mensen binnen de gemeente in beweging te krijgen. Door een sportdag te organiseren voor mensen mét en zonder een beperking wordt er een stap gezet om meer begrip voor elkaar te krijgen. En dat samen sporten kan en vaak ook veel leuker is.

De sporten die je kon proberen waren:

  • Freerunnen
  • Wheelchairmx
  • Handboogschieten
  • Klimmen
  • Badminton
  • Rolstoelbasketbal
  • Rolstoelhandbal
  • Rolstoelvaardighedenparcours

Sporten die iedereen kan doen en kan uitproberen. Je hoeft niet rolstoelgebonden te zijn om mee te doen aan een rolstoelsport. BIj een beperking wordt al gauw gedacht aan een lichamelijke handicap waarbij je in een rolstoel zit. Maar een beperking kan ook zijn dat je ADHD hebt, of restverschijnselen van een beroerte, of autisme, of dyslexie, of tunnelvisie met je ogen, of astma, of … etc.
Wat we met deze dag wilden bereiken is het laten ervaren dat iedereen kan sporten en dat sporten mensen binnen de samenleving verbindt.

Freestyle Motion was aanwezig omdat ze binnen de vereniging kinderen met autisme en AD(H)D hebben. Ze hebben laten zien dat juiste freerunnen heel goed is voor body en mind.

Hhw’69 Para badminton liet zien dat er veel mogelijk binnen het badmintonnen. Er kon onder professionele begeleiding geoefend worden met badmintonnen, of je nu in een rolstoel zat of maar met 1 arm kan sporten.

SiRe Acery Promotion was met hun enthousiasme voor de sport niet te stoppen. Iedereen kregen ze aan het boogschieten. De mogelijkheden die ze kunnen bieden zorgt ervoor dat elke kind of volwassenen kan boogschieten. En als je de glimlach op de gezichten ziet als de deelnemers door hebben dat zij dit ook kunnen, dan weet je dat je ze hebt laten ervaren dat sporten voor iedereen is.

Para Klimster Renske Nugter komt uit de omgeving en maakt zich op voor de Paralympische spelen. Haar kennis en zoektocht naar de juiste plekken om te klimmen maakte het waardevol dat ze aanwezig was, ondanks dat de klimmuur op het laatst afzegde. Op de klimpanelen kon ze wat basisvaardigheden laten zien en haar knowhow delen met de bezoekers.

Kevin van Ekert kwam helemaal uit Eindhoven om zijn kunsten als wheelchairmx-er te laten zien. Hij ziet overal een uitdaging in .. met zijn rolstoel probeert hij alle obstakels die hij tegenkomt onderweg te nemen. Niks is hem dan te gortig. Dat bleek wel tijdens de sportdag waarbij ze met een steiger een mooie schans maakte waar hij zonder angst vanaf reed.

Rolstoelbasketbal werd gepromoot door stadsgenote & Heerhugowaard sportkampioene 2018 Lindsay Frelink en goede vriend Walter Vlaanderen. Beiden lid van team NL.

Rolstoelhandbal zou worden gepromoot door stadsgenoot & Heerhugowaard sportkampioen 2018 Martijn Dokkum, helaas was hij op welverdiende vakantie. Wel had hij zijn vader en bondscoach Jarin Plasmeyer uitgenodigd om deze dag aan te pakken en rolstoelhandbal onder de aandacht te brengen. Want je kunt niet alleen meedoen wanneer je in een rolstoel zit, maar ook als je slecht ter been bent en ook als je door een blessure (tijdelijk of langdurig) uitgeschakeld bent en bereidt bent om in een sportrolstoel te gaan zitten.

Daarnaast konden we ook lekker dansen met elkaar, staand of in een rolstoel. Samen met Revas rolstoeldansen kregen de deelnemers een speedcursus dansen in tweetallen of in een grote groep. Wat was dat een gezellig boel, lekker bewegen op muziek met oa stadsgenote Marloes Rood. Ook lieten ze zien wat ze op wedstrijddansen doen, want er zaten er paar NK dansers tussen.

Naast deze sportdag was er ook een verenigingsmarkt. Helaas niet zoveel verenigingen als we gehoopt hadden. Toch laten de verenigingen zich afschrikken zodra het woord aangepast/beperking in de mail staat. Dan denken ze dat het niks voor ze is. Dit taboe willen we juist doorbreken. Ga maar eens vragen hoeveel mensen met een beperking er nu al bij je op de club zitten.

Daardoor extra fijn dat HBC basketbal er wel was, net als atletiekvereniging Hera, WMC voetbalclub, Freestyle motion, HHW ‘69 badminton, KSV Handbal, speel-o-theek De Zusters en Esdege Reigersdaal.

Het was een mooie dag om samen te sporten mét en zonder een beperking meer aandacht te geven. Want ….. SPORT is voor IEDEREEN!

Graag tot de volgende keer!

Voor vragen over (aangepast) sporten kan je terecht bij de afdeling Sport en Bewegen onder andere te bereiken via de mail sportenbewegen@heerhugowaardsport.nl.