“Sport is voor IEDEREEN!”

Inlevingsvermogen, samenwerken en respect voor elkaar hebben: dat is wat leerlingen van Basisschool De Vlindertuin in Heerhugowaard onder meer leren van de lessenreeks die Mike de Vries (18) uit Hensbroek geeft tijdens de gymles. Hij loopt eindstage bij Heerhugowaard Sport N.V. en geeft zes lessen aan leerlingen van groep 8. Om dat te bereiken heeft hij de Hoornse meervoudig kampioen handbiking Carmen Koedood (23) uitgenodigd in de les, om te laten zien dat ook sporten met een beperking  ‘supermooi’ kan zijn.

‘Weinig aandacht voor sporten met beperking’

,,De opdracht vanuit mijn opleiding Sport en Beweging was om de buurt, onderwijs en sport met elkaar te verbinden”, vertelt Mike. Iets wat perfect past in de visie van Heerhugowaard Sport N.V. ,,Dat kan natuurlijk met een voetbaltoernooi op het plaatselijke voetbalveldje, maar je kunt het ook een keer op een andere manier aanpakken. Door gesprekken met onder andere vakdocent LO en contactpersoon aangepast sporten Cindy Harenga en studiegenoot Carmen kwam ik op het idee om het over handbiking te hebben.”

De handbike is een soort lage fiets waarbij je vooral je armen gebruikt in plaats van je benen. Vaak wordt de sport uitgeoefend door mensen die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten of motorisch beperkt zijn.

Mike: ,,Carmen doet dezelfde opleiding als ik en heeft al meerdere keren een gastcollege gegeven. Ze doet sinds 2014 aan handbiking en is meervoudig wereldkampioen. Ze kan goed vertellen over hoe het is om te sporten met een beperking en hoe ze zover is gekomen.”

Speciaal onderwijs

,,Ik merk dat er binnen het onderwijs, met name ook het MBO, weinig aandacht aan sporten met beperking wordt gegeven”, vertelt Koedood. ,,Dat begint al bij het basisonderwijs, maar merk ik zelfs aan de sportopleiding die wij volgen. Daarom vind ik het belangrijk om erover te vertellen, weinig leerlingen zijn zich bewust van wat erbij komt kijken. Ik vind het belangrijk dat je gelijkwaardig wordt behandeld. Vroeger zat ik op het speciaal onderwijs, terwijl ik dit nooit heb gewild. Omdat ik mijn benen niet kan bewegen, betekent dat niet dat ik óók geestelijk iets mankeer. Ik wist mij geen raad en heb daar tegen moeten vechten, nu ben ik blij dat ik deze sport heb gevonden.”

Mike: ,,Je moet kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Iedereen weet alles over ‘normaal’ onderwijs, maar andersom weten we niet zoveel over bijvoorbeeld sporten met een beperking.”

Cindy: Om meer bekendheid te geven aan bewegen met een beperking is Heerhugowaard Sport een promotiejaar begonnen. Na de opening van het verwarmde therapiebad voor o.a. cliënten van Reigersdaal, hebben we een grote “Sport is voor IEDEREEN”-sportdag gehad en geven we, samen met parasporters uit de omgeving, clinics op scholen. In maart gaan we 3 weken lang een aangepaste sport roulette doen voor mensen die het leuk vinden om te bewegen, met en zonder een beperking. Meedoen is gratis.”

Positieve mindset

Mike: ,,Ik geloof dat je met een positieve mindset ver kan komen. Door je te focussen op het positieve kun je je eigen grenzen verleggen en ver komen.”

Carmen: ,,Als ik een gastcollege geef zie ik dat leerlingen het interessant vinden. Er gaat een lichtpuntje bij ze branden. Het mooie van handbiking vind ik dat het veel vrijheid geeft. Ik heb een mooie reis gemaakt in Oostenrijk waarbij ik ging handbiken door een landschap met hoge pieken en diepe dalen. Ik greep net naast een startbewijs voor de Paralympics in Rio, maar in 2019 werd ik twee keer wereldkampioen. Na een blessure ben ik nu weer bezig hard te trainen om mijn kans terug te pakken voor het volgende WK.”

Niet veel later zijn de leerlingen van De Vlindertuin muisstil wanneer Carmen over haar passie vertelt. Ook kunnen ze tijdens de gymles zelf ervaren hoe het is om te handbiken.

Aangepaste Sport Roulette

Vanaf maart 2020 gaat de eerste Aangepaste Sport Roulette van start. Elke week staat een andere sport centraal. Dit kan een alom bekende sport zijn, maar het kan ook een trending sport zijn, zoals racerunning of walking footbal. Een trainer geeft een uur lang training aan de deelnemers. Deze trainer laat een deelnemer op zijn of haar manier deelnemen aan de sport. Tijdens deze training staat vragen stellen vrij. Deelname is gratis. En het mooie is, iedereen mag mee doen! Kom ervaren hoe leuk bewegen is en hoe fijn het is om dat samen met anderen te kunnen doen.

Wil jij meer weten over Carmen Koedood en haar weg naar Tokio 2020? Volg haar dan via haar eigen website http://www.handbikercarmen.nl/ . Hier kan je ook informatie vinden over hoe je haar kan inhuren als motivational speaker.

Wil jij meer weten over bewegen met een beperking? Ga dan naar https://dijkenwaardsport.nl/team-sport-en-bewegen/aangepast-sporten/

Wil je meedoen aan de Aangepaste Sport Roulette. Meld je dan GRATIS aan via onderstaande link:

https://dijkenwaardsport.nl/team-sport-en-bewegen/aangepast-sporten/meet-up-aangepast-sporten/